Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ωθήσει, σχεδόν εκτοξεύσει, τον κόσμο σε μία νέα ψηφιακή εποχή, όπου ακόμα και η παραμικρή έκφραση δημιουργεί την τέλεια ανεξέλεγκτη αλυσίδα αλληλεπιδράσεων: αρνητική και θετική. Δικαίως λοιπόν μπορούμε να πούμε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας διαρκής καταλύτης αλλαγής.
Πράγματι, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ό,τι σήμανε η εφεύρεση του χαρτιού και ο πολλαπλασιασμός της λογοτεχνίας και γραμματείας για την Αναγέννηση, αυτό σημαίνει τώρα το παγκόσμιο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη σύγχρονη εποχή. Η έννοια της ασύγκριτης ελευθερίας της έκφρασης, πλημμυρίζει πλέον διακριτικά τον κοινωνικό ιστό της κοινωνίας. Καθώς οι κοινωνικές πλατφόρμες δίνουν το βήμα σε δισεκατομμύρια – ίσως – ανθρώπων να υψώσουν τη φωνή τους, αυτές οι κοινωνικές πλατφόρμες γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές.
Φαίνεται ότι ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, πνέει τα λοίσθια, καθώς μια νέα αντίληψη διπλής υπόστασης παίρνει σάρκα και οστά: η φυσική και εικονική υπόσταση της πραγματικότητας. Επιπλέον, η άνευ προηγουμένου εξάπλωση των εργαλείων της διασύνδεσης και της επικοινωνίας δίνει σταθερά δύναμη στην κοινότητα στο σύνολό της, αλλά και στο άτομο. Αυτός είναι ο ακτιβισμός του διαδικτύου και είναι όλα θέμα μαζικής συμμετοχής και δέσμευσης. Η ευαισθητοποίηση και η προώθηση – ως εναλλακτική λύση για τη βιώσιμη διάδοση πληροφοριών – έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση της κοινής γνώμης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ανατρέποντας κυβερνήσεις. Περισσότερη δύναμη στους ανθρώπους από τους ανθρώπους;
Στο βιβλίο τους «Η Νέα Ψηφιακή Εποχή», οι Eric Schmidt και Jared Cohen της Google αποφάνθηκαν: «Σε όλη την ιστορία, η έλευση των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας έχει δώσει εξουσία σε πλήθος ανθρώπων διαδοχικά, εις βάρος των παραδοσιακών φορέων εξουσίας, ανεξάρτητα αν αυτό σήμαινε τον βασιλιά, την εκκλησία ή την ελίτ.»
Είτε το πιστεύετε είτε όχι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μεταμορφωθεί από απλό μέσο ψυχαγωγίας σε μια πανταχού παρούσα αρένα για πολιτική δραστηριότητα και (ενδεχομένως;) προοδευτική σκέψη. Αυτή η κολοσσιαία δύναμη μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της βελτίωσης της κοινωνίας: να χειραφετηθούν οι γυναίκες μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της μάθησης, να υψωθούν φωνές ενάντια στην αδικία και να ενθαρρυνθεί η θετική συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική εθνική δραστηριότητα.
Ωστόσο, αυτός ο γενναίος νέος κόσμος είναι ακόμα σε στάδιο βρεφικής ηλικίας. Τα καλά νέα είναι οι περισσότερες ευκαιρίες όσον αφορά την καινοτομία, ενώ η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και η ευρεία πολιτική αλλαγή είναι σίγουρα και αυτά στο παιχνίδι. Τα κακά νέα είναι: είναι μια ανεξέλεγκτη δύναμη εξουσίας και η μεταφορά της από το κράτος στο άτομο μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Το πραγματικό ερώτημα είναι μπορεί αυτός ο παράγοντας της αλλαγής να θέσει ένα γερό θεμέλιο για μια θετική κοινωνικο-πολιτική κουλτούρα ή θα μετατραπεί σε ένα ακόμη εργαλείο καταπίεσης;
Recent Comments